Viteza excesiva, conducerea sub influenta bauturilor alcoolice si traversarea pe interzis sunt principalele abateri savarsite de participantii la trafic, in primele patru luni din acest an, pe drumurile salajene. In total, politistii rutieri au aplicat aproximativ 12.400 de sanctiuni contraventionale, valoarea amenzilor ridicandu-se la peste 1,9 milioane de lei. Chiar si asa, cuantumul urias al amenzilor nu a impiedicat producerea a aproape 40 de accidente rutiere soldate cu sapte morti si zeci de raniti grav.
Peste 12.400 de sanctiuni contraventionale au fost aplicate de politistii salajeni, in primele patru luni din acest an, participantilor la traficul rutier. Potrivit informatiilor furnizate de purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Salaj, Tincuta Dumuta, numarul sanctiunilor date in acest an este in scadere fata de sanctiunile aplicate in acelasi interval de timp de anul trecut. In primele patru luni din acest an au fost aplicate 12.423 de sanctiuni contraventionale, in scadere fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand au fost constatate si aplicate 16.530 de sactiuni, a declarat purtatorul de cuvant.
Cu toate acestea, valoarea amenzilor scrise de politisti este mult mai ridicata anul acesta. Mai precis, daca in intervalul analizat din acest an valoarea amenzilor date contravenientilor in trafic insumeaza 1.924.400 de lei, anul trecut, politistii au aplicat amenzi in valoare totala de 1.767.700 de lei. Diferenta este data nu doar de gravitatea contraventiilor savarsite de conducatorii auto sau de pietoni, ci si de majorarea punctului amenda de la 670 de lei, cat a fost anul trecut, la 700 de lei, de la inceputul acestui an.
Viteza legala, un fleac!
Principala abatere savarsita de participantii la trafic este, dupa numarul sanctiunilor aplicate, conducerea autovehiculelor cu viteza peste limita legala. Conform aceleiasi surse mentionate anterior, viteza excesiva ori neadaptata la conditiile de drum a adus conducatorilor auto 4.549 de sanctiuni contraventionale. In aceste cazuri, amenzile incep de la 170 de lei, doua puncte amenda, si urca pana la ordinul zecilor de mii, cu posibilitatea achitarii la jumatate a sumei trecute in procesul verbal in termen de 48 de ore. In plus, soferii pot ramane si fara permisul de conducere.
Pe locul al doilea in topul contravenientilor in trafic se numara pietonii. In primele patru luni din acest an, politistii au aplicat 1.285 de sanctiuni contraventionale persoanelor care au traversat strada prin loc interzis sau care au circulat neregulamentar pe marginea drumului. In aceste cazuri, sanctiunile pornesc tot de la doua puncte amenda, ceea ce inseamna 140 de lei, injumatatita in cazul achitarii in termen de 48 de ore a amenzii, din buzunarul pietonului.
O alta cauza privind numarul destul de ridicat al sanctiunilor date de oamenii legii in trafic este conducerea autovehiculelor de catre persoane aflate sub influenta bauturilor alcoolice. In cele patru luni analizate, politistii au depistat pe drumurile publice 82 conducatori auto care au urcat la volan desi au consumat bauturi alcoolice.
Pasageri in cursa mortii
Numarul sanctiunilor aplicate de politistii rutieri, circa 100 de sanctiuni zilnic, si valoarea ridicata a amenzilor au redus nesemnificativ numarul accidentelor de cirulatie produse, in cele patru luni din acest an, pe drumurile judetului. Potrivit sursei citate anterior, in intervalul analizat s-au inregistrat 38 de accidente grave de circulatie, in scadere fata de aceeasi perioada de anul trecut, cand au avut loc 41 de astfel de evenimente.
Pe de alta parte, numarul persoanelor care au decedat in accidentele petrecute pe drumurile judetului a crescut, de la cinci morti cati au fost anul trecut in cele patru luni, la sapte persoane decedate in primele luni din acest an. Din cauza nerespectarii regulilor de circulatie, in primele patru luni ale anului in curs s-au produs 38 de accidente rutiere, soldate cu sapte morti si 46 de raniti grav, in scadere fata de aceeasi perioada din 2011, cand au avut loc 41 de accidente de circulatie, soldate cu cinci morti si 49 de raniti grav, a afirmat Tincuta Dumuta.
Unul dintre cele mai grave accidente produse la inceputul acestui an este cel in care trei tineri, aflati in acelasi autoturism, au decedat pe loc dupa ce masina a intrat sub un tir parcat pe strada Industriei din municipiul Zalau. Din nefericire, viteza neadaptata la conditiile de drum si consumul de bauturi alcoolice sunt cauzele principale constatate de oamenii legii in acest caz.
Tot viteza, bat-o vina!
Viteza excesiva este, de asemenea, principala cauza a producerii accidentelor grave de circulatie petrecute, in primele patru luni din an, pe drumurile judetului. In functie de cauzele producerii evenimentelor rutiere, 17 au avut loc din cauza vitezei excesive sau neadaptate la conditiile de drum, in urma carora au decedat cinci persoane iar alte 22 au fost grav ranite. Trei accidente, soldate cu un mort si patru raniti grav, s-au produs din cauza conducerii autovehiculelor de persoane aflate sub influenta bauturilor alcoolice. Din cauza abaterilor savarsite de catre pietoni s-au produs cinci accidente de circulatie, in urma carora o persoana a decedat iar alte patru au fost ranite grav, ne-a declarat purtatorul de cuvant al IPJ Salaj, Tincuta Dumuta.
Cauzele producerii accidentelor rutiere sunt, insa, diverse: neacordare de prioritate vehiculelor (trei accidente cu patru raniti grav), neacordare de prioritate pietonilor (trei accidente cu trei raniti grav), abateri savarsite de catre mopedisti (trei accidente cu trei raniti grav), abateri savarsite de catre biciclisti (doua accidente cu trei raniti grav), nepastrarea distantei in mers (un accident cu doi raniti grav) si alte abateri ale conducatorilor auto, imprudenta (un accident cu un ranit grav).
Cu toate acestea, mare parte dintre conducatorii auto, precum si ceilalti participanti la trafic continua sa incalce cu buna stiinta regulile de circulatie.